Hurra for 1. mai!

 

I dag markerer vi som kjent arbeidernes internasjonale kampdag. Dette er en tradisjon som startet så langt tilbake som i 1890. Dagens yrkesutøvere/ arbeidere står altså på 130 år gamle skuldre, og det skal vi være svært glade for. Dersom ikke krevende kamper har blitt tatt, hadde dagens samfunn garantert sett svært annerledes ut. Kampen aldri må stanse opp. EØS-avtalens krav om fri flyt av arbeidskraft, bringer med seg massevis av tilfeller av såkalt sosial dumping. En rekke arbeidstakere fra Litauen, Polen, Romania og andre lavkostland, blir utnyttet på det groveste hver eneste dag i Norge. Ofte virker det som om argumentet er at siden det er så billig der de kommer fra, kan man operere utenfor rammene som gjelder for arbeidslivet i Norge.

 

Båtsfjord Kommune og Fiskerigruppa hadde planlagt et stort arrangement i Fiskerihovedstaden i mars, som dessverre måtte avlyses grunnet Korona-epidemien. Her skulle vi få besøk av LO, NNN, Sjømat Norge og flere stortingsrepresentanter. Tema var nettopp sosial dumping og utfordringene dette fører med seg. Vi tar opp tråden igjen når viruset er jaget på dør.

 

Vi har fortsatt heldigvis ingen påviste tilfeller av viruset, og jeg takker dere nok en gang for innsatsen. Jeg er en av de heldige som nå har fått skikk på en hårfrisyre som medførte at jeg mer og mer så ut som en miks mellom Karius og Baktus. Det var innført betryggende tiltak hos frisøren, med til og med en smart pinne man kunne bruke for å taste koden på kortterminalen. Summen av alle slike utallige tiltak, hjelper oss med å holde situasjonen under kontroll.

 

Denne uka har vi virkelig kommet i gang med lokalpolitikk igjen, heldigvis. Vi har gjennomført et todagers arbeidsmøte, i forbindelse med ny skole og ny barnehage. Det var som forventet krevende og spennende dager. Vi vil ordne en egen temaside for prosjektet på nett, men jeg kan nevne de tre sentrale tingene som skal forankres i et ekstraordinært kommunestyremøte kommende onsdag. Følgende var samtlige deltakere på samlingen enige om:

 

1. Det må bygges ny skole på tomta til dagens Båtsfjord Skole. Dette skal kun være en skole fra 1. til 10. klasse der, samt alle helsetjenester som hører naturlig til.

2. Man river dagens basseng, og bygger et flunkende nytt med 25 meters lengde, dvs. dobbelt så langt som dagens.

3. Barnehagen plasseres på dagens Nordskogen Barnehage.

4. Vårt håp om å kunne flytte inn i den nye skolen høsten 2022, er nok dessverre ute. Tidligst vil dette kunne skje høsten 2023, og senest ved årsskiftet 2023/ 2024. Dette forutsetter selvsagt at vi holder god styringsfart, og balanserer interessene på en profesjonell og disiplinert måte.

 

Som sagt skal dette forankres i møtet på onsdag, som selvsagt vil bli sendt både direkte og i opptak.

 

Vi hadde et ordinært møte i kommunestyret denne uka, der en lang rekke saker som har hopet seg litt opp i disse tider, ble behandlet. Møtet kan dere se i opptak på Kommune-TV, og protokollen blir lagt ut så snart den er klar.

 

Ellers er nå mørketid og vinterstomer bokstavelig talt forsvunnet som dugg for solen for min del. Vi bader i deilige solstråler, og det kjennes virkelig godt ut! 

 

Med ønske om ei riktig god langhelg i hus og hytter.

 

Ronald