Hei igjen.

Hverdagen som ordfører i Norges nordøstligste kommune innebærer som livet ellers både gode og ikke fullt så gode dager. Denne uka hører definitivt blant de bedre. To svært positive ting skjedde denne uka.

Etter lang tid med knallhard jobbing, fikk vi på onsdag gjennomslag for å sikre nok fisk til den såkalte Ferskfiskordninga, sannsynligvis ut året. Kort fortalt er dette en ordning som gir fiskerne kvotebonus dersom de leverer fisk siste halvår. Det er i alle fall det som er meningen med denne ordningen. Men, de siste årene har ikke denne fungert slik den skal. Alle kvotene har vært oppfisket på senhøsten, og fiskeindustrien har dermed vært nødt til å permittere sine ansatte. Nå har fiskeriministeren sørget for at folk har arbeid ut året, og det er selvsagt helt fantastisk. Det er mange som har jobbet for å få dette til, bl.a. Øst- og Vest-Finnmarkrådene, Fiskerigruppa i Båtsfjord, og ikke minst stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt fra Alta. Ministeren har deretter tatt den endelige beslutningen, så masse tusen takk til alle sammen! Nå er vi allerede i gang med å jobbe for at denne ordningen skal fungere slik den er ment inn i fremtiden. Dermed slipper folk å lure på om de har jobb frem mot jul, noe som burde være en selvfølge.

Samme dag hadde vi møte i kommunestyret. Der bestemte vi oss for å plassere store deler av kultursektoren i forlengelsen av den nye skolen, spesielt en flunkende ny, fleksibel kultursal med 230 sitteplasser. Her vil det, i tillegg til å avholde konserter, forestillinger og andre arrangement, åpne seg nye muligheter for å utvikle kulturlivet hos oss videre, bl.a. innen dans og drama. Lokaler til Ungdomsklubben, Rockekjelleren og Radio Nord-Norge har vi bestemt oss for å utrede nærmere, og de er derfor ikke en del av flytteplanene. Det skal nå jobbes for å finne gode løsninger for disse.

Nå er det mange som er skuffet over at denne avgjørelsen nå endelig er tatt, og det er også mye usikkerhet i forhold til hva som kommer til å skje med Skansen. Det har jeg full forståelse for. Vi skal så snart som mulig få presentert det endelige bygget på skikkelig vis, og kommer til å holde et informasjonsmøte så snart dette er klart. Men, det er viktig for meg å opplyse om følgende nå:

1.       De som i dag benytter seg av Skansen, enten som brukere, utøvere eller besøkende, skal ikke få et dårligere tilbud enn det de har i dag.

2.       Jeg som ordfører har ikke solgt Skansen, det har jeg ikke myndighet til. Men, det har selvsagt vært litt uformelle samtaler når det gjelder dette bygget. Fremtiden til Skansen er ikke bestemt, men dette er noe vi må og skal jobbe med fremover.

Om kun 2,5 til 3 år står det klart et nytt, fantastisk bygg inne på tomta til Båtsfjord skole, med nye skoler (barneskole, ungdomsskole og videregående), nytt 25 meters basseng, bibliotek og mengder med kulturfunksjoner. I løpet av 2024 vil det stå også en ny, flott og funksjonell barnehage ute i Nordskogen. Dette er to bygg som skal bringe Fiskerihovedstaden fremover, spesielt i forhold til våre barn og unge. I tillegg til dette får vi en bonus. Den er ikke fullt så spennende og synlig, men den er også svært viktig. Driftskostnadene til kommunen vil gå ned som en konsekvens av de avgjørelsene som vi nå har tatt. Dermed kan vi etter hvert tilby bedre tjenester til samtlige innbyggere, enn det vi hadde hatt mulighet til, dersom vi hadde fortsatt slik som i dag.

Ellers har uka også bestått av møte i krisestaben, der vi som kjent strammet inn på en del tiltak. Vi har også planlagt årets julelunsj/ grøtfest i Fiskerigruppa, jeg har hatt et møte med kommunepsykologen om hennes første måneder hos oss, vi har hatt styremøte i Varangerhalvøya Nasjonalpark og kurs for styrene i nasjonalparkene i Finnmark. Jeg har også deltatt på et møte om hydrogenprosjektet i Berlevåg og mulighetene dette innebærer, og også vært i intervju med to forskere som jobber med å sammenlikne Båtsfjord med andre fiskeriavhengige samfunn.

I dag er det Allehelgensdag, som har blitt markert siden år 998. Amerikanerne har lært oss å kalle den for Halloween. Denne markeringen blir, som det meste i disse pandemi-tider, annerledes i år. Jeg ber dere om å vente til neste år med de store festene, og at også ungene på godterijakt i morgen tar hensyn til at viruset er i full aktivitet. Ikke hos oss i Båtsfjord akkurat nå, heldigvis, og det håper jeg vil fortsette helt til en vaksine er klar.

Husk, vask hendene, hold avstand og ta vare på hverandre.

Ha ei flott helg videre alle sammen!

 

Ronald